In Nederland is afval scheiden al heel normaal. Ruim de helft van het afval wordt gescheiden. Als het gaat om oud papier en glas, dan gaat het al om zo’n 75 procent. Het recyclen van afval bespaart op grondstoffen, energie en geld. Met de juiste afvalcontainers op Milieuservicenederland.nl maak je dit ook gemakkelijker. Maar waarom is het beter om te scheiden voor het klimaat?

Waarom afval scheiden?

Het is goed mogelijk om afval als grondstof te gebruiken. Daardoor kan je besparen op de primaire grondstoffen. Zo zijn er minder bomen nodig om te kappen voor papier en is er minder aardolie nodig voor nieuw plastic. Recyclen is ook energiezuiniger. Dit is beter voor het klimaat. Natuurlijk is het niet onbelangrijk dat je ook geld kan besparen door afval te scheiden. De gemeente is immers minder kwijt aan de verwerking ervan. De afvalstoffenheffing van de gemeente wordt daardoor lager. Dit is de belasting die je betaalt voor het ophalen, afvoeren en verwerken van afval door de gemeente. Dit is net zo belangrijk als het voordeel voor het klimaat.

Nog meer mee te bereiken

Bij MIlieuServiceNederland vind je alles wat je nodig hebt om te recyclen. Dat neemt niet weg dat je er nog veel meer mee kan bereiken. Plastic, metaal in de vorm van blik en drinkpakken worden ook wel PMD genoemd. Deze zijn gemakkelijk klaar te maken voor recycling. Stop de verpakkingen niet in elkaar. Maak de flessen zo leeg als mogelijk. Alles helpt om te zorgen dat er minder energie verbruikt hoeft te worden. Dit is goed voor het klimaat. Juist ook omdat de uitstoot in veel gevallen de grootste bedreiging hiervoor is. Die dring je terug, doordat er minder energie nodig is. 

De juiste wijze van scheiden

Het komt ook voor dat je niet weet wat in elke bak moet. Dat komt doordat door de jaren heen de afspraken veranderd zijn. Zo horen pizzadozen bij restafval en niet bij oud papier. De Afvalscheidingswijzer is een handig hulpmiddel hiervoor. Je weet precies wat waar moet en waarom dit het klimaat helpt beschermen. Het is vaak ook op de verpakkingen goed te zien, bijvoorbeeld aan de logo’s. Zo weet je precies wat waar moet en draag je ook bij aan het bevorderen van het klimaat. Alle reden om het dus op deze manier te willen aanpakken. Daar heb je op lange termijn veel profijt van.