Op vakantie gaan kan heel goed samen gaan met aandacht voor het milieu. Vooral vakanties in het buitenland hebben veel invloed op het milieu. Bij het reizen met een vliegtuig komt een grote uitstoot van gassen vrij die zorgen voor luchtvervuiling. Het meest duurzaam is het dus om in eigen land op vakantie te gaan. Wil je meer weten over hoe je duurzaam op vakantie kan gaan? Hier lees je er meer over.

Klimaatvriendelijk vervoer

Wil je het de schadelijke uitstoot zo veel mogelijk beperken? Kies dan voor een fietsvakantie of kies een bestemming die goed bereikbaar is met de trein. Ga je toch met de auto, zorg dan dat je de auto deelt met meerdere mensen. Kies als het even kan voor een elektrische auto. Een elektrische auto brengt minder schade toe aan het milieu. 

Duurzaam verblijf

Kamperen is het meest milieuvriendelijke vakantieverblijf. In Nederland zijn er veel duurzame kampeerplekken te vinden. Veel hotels en vakantiehuisjes belasten het milieu. Kies je voor een duurzaam hotel dan is dit niet het geval. Duurzame hotels zijn speciaal ingericht voor een duurzaam verblijf. Je kunt deze hotels herkennen aan het Green Key keurmerk. Dit betekent dat een hotel aantoonbaar met duurzaamheid bezig is. Kiezen voor een duurzaam hotel wil niet zeggen dat je hoeft in te leveren op luxe en comfort. Ook duurzame hotels kunnen je een ontspannend en luxe verblijf aanbieden. 

Duurzame activiteiten

Kies op je vakantie voor duurzame activiteiten. Wandelen en mountainbiken zijn daar goede voorbeelden van. Ze hebben geen negatieve gevolgen voor de natuur. Het is daarbij wel belangrijk dat je op de paden blijft. Activiteiten die wel  belastend voor het milieu zijn zijn activiteiten waarbij gemotoriseerde vervoersmiddelen bij komen kijken zoals jetski’s, crossmotoren en quads. Ze stoten slechte broeikasgassen uit en maken lawaai, waardoor ze makkelijk de natuur verstoren.