In Nederland zijn er verschillende opleidingen in de bloemsierkunst die op een aantal MBO-scholen worden verzorgd. Een vakdiploma voor bloemist is vereist als u zich als bloemisterij bij een verzendorganisatie als Euroflorist of Fleurop bloemen wilt aansluiten. Je leert in deze opleiding alles wat je moet weten over bloemen en planten en het runnen van je eigen bloemenwinkel. Zo kun je snel en succes zelfstandig ondernemer worden of gaan werken bij een van de aangesloten vakbloemisten. 

Opleidingen tot bloemist 

Er zijn een aantal MBO-opleidingen die u kunt volgen om bloemist te worden en een bloemisterij te beginnen. Zo kunt u kiezen voor het praktijkdiploma Dutch Flower Arrangements 1 (DFA1) of het vakdiploma Dutch Flower Arrangements 2 (DFA2). Dan is er nog het praktijkdiploma Advanced Dutch Flower Arrangements 1 (ADFA1) en het vakdiploma Advanced Dutch Flower Arrangements 2 (AFDA 2). Als laatste kunt u met een BOL-opleiding het diploma Erkend Bloemsierkunstenaar behalen.

Opleidingen tot medewerker bloemisterij 

Een BOL-opleiding (beroeps opleidende leerweg) is een opleiding waarbij u drie dagen per week naar school gaat en twee dagen per week werkt of stage loopt bij een erkend leerbedrijf. Een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) is een opleiding waarbij u één dag per week naar school gaat en vier dagen per week betaald werk verricht bij een erkend leerbedrijf. U kunt één van deze twee soorten kiezen en daarnaast kunt u nog uit alle vier de MBO-niveaus kiezen. U kunt assistent-binder worden als u één jaar lang een opleiding volgt op niveau 1. Als u zelfstandig binder wilt worden volgt u een opleiding op niveau 2 die u binnen twee jaar af kunt ronden. Eerste binder kunt u worden door drie jaar lang een opleiding op niveau 3 te volgen. De opleiding ondernemer-bloemist kunt u volgen als u niveau 3 met goed gevolg heeft afgerond. Deze opleiding duurt twee jaar.

Competentiegericht 

Alle opleidingen tot bloemist en opleidingen tot medewerker bloemisterij zijn competentiegericht. Dit betekent dat alles wat wordt geleerd in praktijk wordt gebracht. Door stage te lopen of te werken bij een bedrijf in deze sector kunt u ervaring opdoen. Je kunt ook kiezen om in het buitenland te werken. Bijvoorbeeld bij een Bloemist in België. Dit kan erg leerzaam zijn en je leert natuurlijk ook meer over deze andere cultuur. 

Ervaring opdoen bij de bloemist

Het is natuurlijk erg belangrijk om dit vak ook in de praktijk te leren. Hiervoor moet je stage lopen. Zoek een ervaren bloemist bij jou uit de regio en leg contact. Geef aan dat je graag wilt leren en dat je de opleiding volgt. Soms is het goed om al voordat je begint met deze studie een stageplek te zoeken. Dit scheelt veel zoekwerk tijdens je opleiding. 
Waarom wil jij bloemist worden?
Er zijn in Nederland duizenden bloemisten. Deze mensen werken dagelijks vol passie om voor jou een mooie bos bloemen samen te stellen. Het vak is heel divers omdat je elke maand weer ander soort snijbloemen binnenkrijgt. Tulpen bijvoorbeeld, zijn een echt voorjaars product. Ook ben je veel bezig met thema’s zoals winterboeketten, kerst en paastakken en lenteboeketten.