We zijn waarschijnlijk allemaal wel bekend met het verdiensten model van een bank. Het geld dat wij sparen op onze spaarrekeningen, wordt door banken gebruikt om te investeren in bedrijven. Het kan dus zo maar zijn dat jouw geld wordt geïnvesteerd in een bedrijf, wat helemaal niet duurzaam bezig is. Dit is vaak het geval, omdat banken graag voor een bedrijf gaan wat winstgevend is, zoals bijvoorbeeld de olie-industrie. Dit is natuurlijk iets wat wij niet graag willen.

Er zijn tegenwoordig echter ook duurzame banken, die het gespaarde geld investeren in duurzame, groene bedrijven. Zo weet je dat jouw geld in de tussentijd gebruikt zal worden voor duurzame doeleinden. We zetten graag de drie duurzaamste banken in Nederland voor je op een rijtje.

Allereest de ASN bank. De ASN bank is de meest duurzame, groene bank van Nederland, vandaar dat we hier mee beginnen. De ASN bank investeert in projecten zoals groene energie, duurzame vastgoedprojecten, fair trade in derde wereld landen en natuurprojecten.

De Triodos bank is de twee na beste groene bank in Nederland. Het beleid van Triodos richt zich volledig op duurzaam bankieren, wat betekent dat ook hier wordt geïnvesteerd in groene projecten zoals energie en fare trade. 

De SNS bank is het moederbedrijf achter de ASN bank. Zij zijn druk op weg om net zoals ASN, een groene duurzame bank te worden. Zo zijn zij gestopt met investeren in projecten die niet aan het beleid voldoen. Echter krijgen de werknemers nog steeds hoge bonussen voor hun werkzaamheden, wat bij een duurzame bank niet het geval is.

 Mocht je dus willen overstappen naar een duurzame bank, dan kun je zeker voor een van deze drie gaan. Zij scoren namelijk goed in de Eerlijke Bankwijzer.

Voor welke bank zou jij gaan? Wij horen het graag in de reacties.

Op naar groen – dat doen we samen