Ben je al even bezig om van jouw leven een duurzamer leven te maken? Of ben je juist net begonnen aan het minder, maar vooral bewuster consumeren in je leven? Het kan soms lastig zijn om daadwerkelijke duurzame keuzes te maken. Wij helpen je graag op weg!

Door de jaren heen hebben wij veel producten aangeschaft die bijdragen aan een duurzame levensstijl. Sommige zijn misschien niet voor jou van toepassing, maar veel zullen zeker in jouw leven passen. We lopen ze graag even met je langs.

Waterfles
Vele van ons hebben misschien al een waterfles, maar ook heel wat mensen kopen dagelijkse flesjes water in de supermarkt, die zijn na consumeren weggooien. Hierdoor produceren zij een hoop overbodig afval. Een waterfles, ook wel drinkbeker, is een goede manier om al dit plastic te verminderen. Ondertussen zijn er vele verschillende soorten op de markt te vinden, er zit er dus vast een tussen die perfect is voor jou!

Broodtrommel
De broodtrommel wordt vaak gebruikt door kinderen, maar zodra we wat ouder worden zien we deze toch minder vaak terug. Ook deze stop is super simpel en bespaart heel wat (plastic) afval. De broodtrommels zijn ook weer te verkrijgen in veel verschillende soorten.

Herbruikbare boterhamzakjes
Mocht de broodtrommel niets voor jou zijn, dan kun je ook altijd nog over stappen op de herbruikbare boterhamzakjes. Het voordeel van de herbruikbare boterhamzakjes is dat ze veel minder ruimte in beslag nemen in vergelijking tot een broodtrommel. De zakjes zijn eenvoudig uit te wassen, waardoor je ze de volgende dag weer opnieuw kunt gebruiken!

Herbruikbare boodschappentassen
Wat nog een grote bron is van het plastic afval, zijn de plastic boodschappentassen. Tegenwoordig kun je in de supermarkt herbruikbare tasjes vinden, die zijn gemaakt van gerecycled plastic. Je ziet ook veel mensen lopen met canvas tassen, deze blijven vaak net iets langer mooi dan de gerecyclede tasjes en zien er ook leuker uit. Voor welke variant je ook gaat, je bespaart hoe dan ook weer plastic én geld, want iedere keer €0.20 betalen, tikt ook door.

 

Herbruikbare rietjes
Alhoewel sommige van jullie niet vaak een rietje gebruiken, kun je ook hier een bewustere keuze maken. Het aanschaffen van rvs-rietjes, of papieren rietjes, zorgt ook op dit gebied voor een vermindering van plastic. Zelf vinden wij de rvs-rietjes het fijnst. Je moet er wel voor zorgen dat je deze na gebruik goed schoonmaakt. Echter worden deze geleverd met een borsteltje, waarmee dit zo gedaan is!

Haarzeep (shampoo bar)
De shampoofles kan worden ingeruild voor de haarzeep, ook wel de shampoo bar genoemd. De haarzeep koop je vaak met nauwelijks verpakkingsmateriaal eromheen. Zo draag je toch weer eenvoudig bij aan het consumeren van minder afval. Bovendien gaan de haarzeep gemiddeld langer mee dan een shampoofles. Duurzaam voor je omgeving en duurzaam voor de portemonnee.

Wattenstaafjes en wattenschijfjes
Je denkt er misschien niet aan, wanneer je denkt aan plastic afval, maar de wattenstaafjes die mensen dagelijks gebruiken zijn hier een groot deel van. Je kunt tegenwoordig herbruikbare wattenstaafjes kopen. Ook vind je wasbare wattenschijfjes op de markt, waar je ook veel afval mee kunt besparen.

Ledlampen
Ledlampen zijn een goede, maar vooral eenvoudige manier om het huis duurzamer te maken. Wist je namelijk dat ledlampen bijna 90 procent minder energie dan gloeilampen gebruiken? De ledlampen geven nauwelijks warmte af, waardoor zij veel energie besparen. Bovendien gaan de ledlampen gemiddeld 15 jaar mee. Hierdoor zal je niet alleen duurzamer in huis zijn, maar ook duurzamer voor je portemonnee.

Wellicht heb je al een paar van deze dingen in huis, maar gebruik je ze nog niet. Een goed moment om daar nu mee te beginnen!

Mochten er nog toevoegingen zijn aan dit lijstje, die wij zijn vergeten, laat het dan zeker weten in de reacties.

Op naar groen – dat doen we samen.